miercuri, 6 martie 2013

Plantarea de paulownia elongata



  • Plantarea și îngrijirea paulownia elongata.
  • Pregătirea solului:

-Paulownia pot fi plantati incepand cu luna martie-aprilie si pana in luna septembrie (în timpul începutului toamnei sau în primăvară, în funcție de locație).

-Buruienile pot fi distruse prin aplicarea de erbicid. Dupa aceasta operatie plantatul nu trebuie sa fie facut inainte de 6-8 saptamani de la data aplicarii acestui compus chimic deosebit de daunator radacinilor de paulownia.

-Distanța dintre arbori de regula trebuie sa fie de 4 metri;

-Plantarea are loc sapand o groapa de circa 3-4 ori mai mare decat "mustatile" radacinilor puietilor in sine.

-Dupa saparea acestei gropi, se va pune puietul in groapa proaspat sapata. Acesta trebuie sa aiba o pozitie perfect verticala. Dupa asezarea corespunzatoare a puietului, se adauga o mica cantitate de sol .

-Udarea trebuie sa fie fatuta in primele 6-8 saptamani. In cazul in care seceta ameninta plantatia, aceasta trebuie prelungita suficient timp cat defizitul hidric din sol sa nu afecteze plantatia.

-Fertilizarea ar trebui să se facă de două ori pe an, o dată în toamna tarziu sau primavara și apoi 3 luni mai târziu.

 -După 6 luni de la plantare, paulownia se taie de la nivelul solului, acestia urmand a creste la fel de rapid ca si pana in momentul afectuarii acestei taieturi.

11 comentarii:

  1. De ce se taie dupa 6 luni? Care este motivul

    RăspundețiȘtergere
  2. Din cauza ca ea se dezvolta cu o strambatura pe la 1m ,iar dupa taiere care se face la nivelul solului strambatura dispare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am si eu 20 de paulownia iesite din seminte,cam de 20-25 cm inaltime cu diametrul tulpinii putin mai mic decat al unui creion.As vrea sa stiu daca le pot planta acum afara,sa nu cumva sa aiba de suferit pe timpul iernii.Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Manu a raspuns corect la intrebarea domnului Oancea Gheorghe. In ceea ce il priveste pe domnul Viorel, eu nu va recomand sa plantati acum rasadurile intrucat odata taiate de la jumatate, fapt care este obligatoriu in toamna, radacinile nu sunt suficient de puternice pentru a rezista peste iarna. Va recomand sa asteptati primavara.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ca intrebare suplimentara la intrebarea dlui Viorel, daca plantez acum Paulownia pentru scop decorativ si nu o tai dupa 6 luni, pot planta rasadul acum sau va fi afectat de iarna? Rasadul are cam 40-45 cm. Daca nu se poate planta acum, cum le ingrijesc pe timpul iernii pana in primavara la plantare? multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se pot planta in aceasta perioada a anului rasadurile de Paulownia, pentru ca nici planta in sine si nici radacina nu pot rezista temp. scazute din timpul iernii. In alta ordine de idei va transmit sa tineti rasadurile in casa ori intr-o incapere in care temperaturile minime sa scada sub 5-6 grade Celsius.

      Ștergere
  6. cand pot planta pomii? (nu seminte ci direct puiet)

    RăspundețiȘtergere
  7. Când se plantează seminţele astfel încât să pot planta pomişori în primăvară? Dacă le plantez toamna nu se usucă răsadurile până în primăvară?

    RăspundețiȘtergere